ТОВ “Сумитеплоенерго” підтримує звернення Української енерегетичної асоціації до Премʼєр-міністра України щодо ризиків для вугільних ТЕЦ

ТОВ “Сумитеплоенерго” підтримує звернення Української енерегетичної асоціації до Премʼєр-міністра України щодо ризиків для вугільних ТЕЦ

Українська енергетична асоціація (УЕА) звернулась з листом до Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля щодо ризиків для теплової генерації, які можуть виникнути при прийняті запропонованих Мінінфраструктури змін до постанови Уряду від 19 липня 2022 року #812 (газове ПСО).

Зокрема змінами пропонується повернутись до практики спецрахунків та повного обслуговування рахунків підприємств через держказначейство. При цьому ТЕЦ, які споживають вугілля в обсягах витрат палива на рівні 77-80%, а газ для підсвічування горіння вугілля та пуску в обсязі 20-23%, втратять можливість вільного розпоряджання коштами та належно готуватись до ОЗП. Оскільки за змінами така підготовка фінансуватиметься з 35% надходжень плати від споживачів і лише у сьому чергу. А 65% відсотків буде перераховуватись Нафтогаз Трейдінгу.

Враховуючи, що ТЕЦ працює в основному на вугіллі такий підхід у запропрнованих змінах, призведе до втрати можливості розрахунків за вугільну продукцію та зниження обсягів відпуску та виробництва тепла. УЕА наголошує на необхідності доопрацювання даних змін та врахування особливостей роботи ТЕЦ, оскільки в іншому випадку стале проходження ОЗП може опинитись під загрозою, – йдеться у повідомленні УЕА.

ТОВ “Сумитеплоенерго” підтримує звернення Української енерегетичної асоціації до Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля щодо ризиків для теплової генерації, зокрема вугільних ТЕЦ, та публікує лист УЕА.