Роз’яснення стосовно нарахувань та розподілу загальних обсягів наданих послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води

Шановні споживачі!

Надаємо детальні роз’яснення щодо вимог нормативно-правових актів при проведенні розподілу загальних обсягів наданих послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води та нарахування плати за надані послуги.

Розподіл загальних обсягів наданих послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води між споживачами багатоквартирних будинків здійснюється ТОВ «СУМИТЕПЛОЕНЕРГО» згідно вимог Закону України від 22.06.2017 № 2119-VIII «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Міністерства розвитку та громад України від 28.12.2021 р. № 358.

Звертаємо увагу споживачів на основні вимоги нормативно-правових актів при проведенні розподілу загальних обсягів наданих послуг.

  1. За наявності будинкового вузла комерційного обліку– загальний обсяг споживання теплової енергії визначається за його показаннями, розрахованими на останню дату звітного періоду (останню дату календарного місяця).
  2. За умови тимчасової несправності будинкового вузла комерційного обліку– загальний обсяг споживання теплової енергії визначається розрахунково, згідно фактичних показань вузла комерційного обліку в попередньому опалювальному періоді або поточному опалювальному періоді (не менше 30 діб), з коригуванням за фактичною кількістю днів надання послуги та фактичною середньою температурою зовнішнього повітря.
  3. У разі відсутності будинкового вузла комерційного обліку або його несправності та відсутності показань вузла комерційного обліку за попередній опалювальний період або за поточний період (не менше 30 діб) –загальний обсяг споживання теплової енергії визначається за нормою споживання, встановленою органом місцевого самоврядування, з коригуванням за фактичною кількістю днів надання послуги та фактичною середньою температурою зовнішнього повітря.
  4. Загальний обсяг теплової енергії спожитої для надання послуги з постачання теплової енергії розподіляється на:
  • обсяг теплової енергії,витраченої на загальнобудинкові потреби – витрати теплової енергії на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, витрати теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення, без врахування витрат теплової енергії витраченої на функціонування внутрішньобудинкових систем гарячого водопостачання;
  • обсяг теплової енергії,витраченої на опалення приміщень будівлі.
  1. Якщо у будинку жодна з квартир не оснащена індивідуальним лічильником тепла –обсяг спожитої у будинку теплової енергії на загальнобудинкові потреби окремо не визначається, а входить до загального обсягу спожитої у будівлі теплової енергії на опалення. Обсяг теплової енергії спожитої на опалення розподіляється між усіма споживачами будинку пропорційно до опалювальних площ їх приміщень.
  2. Якщо квартири будинку оснащені чи частково оснащені індивідуальними лічильниками тепла –обсяг теплової енергії витраченої споживачами будинку на загальнобудинкові потреби розраховується в залежності від поверховості будинку та складає відповідну частку від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будинку (для 1-5 поверхових будинків – 25 %; для 6-10 поверхових будинків – 20 %; для будинків вище 10 поверхів – 15 %). Обсяг теплової енергії витраченої на загальнобудинкові потреби розподіляється між усіма споживачами будинку пропорційно до опалювальних площ їх приміщень.
  3. За умови 100% оснащення квартир будинку індивідуальними лічильниками тепла –у разі виникнення небалансу при розподілі загальних обсягів наданих послуг (різниці між показаннями будинкового вузла комерційного обліку та сумою показань індивідуальних лічильників тепла із обсягом витрат на загальнобудинкові потреби) даний небаланс розподіляється між усіма споживачами пропорційно до опалювальних площ їх приміщень.
  4. Перевіряється дотримання вимоги щодо мінімального споживання теплової енергії в квартирах будинку, які оснащені індивідуальними лічильниками тепла.Мінімальне споживання теплової енергії по будинку визначається як 50% від середнього споживання теплової енергії на опалення 1 кв м опалювальної площі будинку. У разі якщо обсяг споживання теплової енергії у квартирі споживача за показаннями індивідуального лічильника тепла менший від мінімального споживання по будинку – такому споживачу проводиться донарахування обсягів теплової енергії до мінімального обсягу споживання по будинку.
  5. У разі, якщо споживач не надав виконавцю показань індивідуального лічильника тепла за розрахунковий період – виконавець протягом 3-х розрахункових періодів проводить нарахування обсягу спожитої послуги такому споживачу по середньому споживання попередніх періодів. Якщо споживач більше 3-х розрахункових періодів не надав виконавцю показань індивідуального лічильника тепла, подальші розрахунки з таким споживачем проводяться, як із споживачем квартира якого не оснащена індивідуальним приладом обліку. Після відновлення надання показань споживачем або контрольного зняття показань виконавцем, виконавець здійснює перерахунок обсягів наданих послуг такому споживачу та перерозподіл обсягів наданих послуг усім споживачам будинку, квартири яких не оснащені індивідуальними лічильниками тепла.
  6. Загальний обсяг теплової енергії спожитої для надання послуги з постачання гарячої води (ГВП) розподіляється на:
  • обсяг теплової енергії, витраченої на приготування гарячої води;
  • обсяг теплової енергії,витраченої для забезпечення функціонування внутрішньо будинкової системи ГВП.
  1. Загальний обсяг гарячої води, визначений за показаннями будинкового вузла комерційного обліку розподіляється між споживачами з урахуванням показань індивідуальних лічильників гарячої води. Обсяг гарячої води, визначений як різниця між показаннями вузла комерційного обліку гарячої води та сумою показань індивідуальних лічильників гарячої води, розподіляється між споживачами, квартири яких не оснащені індивідуальними лічильниками гарячої води, пропорційно кількості зареєстрованих мешканців, які користуються послугою.
  2. У разі, якщо споживач не надав виконавцю показання індивідуального лічильника гарячої води за розрахунковий період –виконавець протягом 3-х розрахункових періодів проводить нарахування такому споживачу по середньому споживання попередніх періодів. Якщо споживач більше 3-х розрахункових періодів не надав виконавцю показань індивідуального лічильника гарячої води подальші розрахунки з таким споживачем проводяться, як із споживачем квартира якого не оснащена індивідуальним лічильником гарячої води. Після відновлення надання показань споживачем або контрольного зняття показань виконавцем, виконавець здійснює перерахунок обсягів наданих послуг такому споживачу, а за наявності будинкового вузла комерційного обліку гарячої води – перерозподіл обсягів наданих послуг усім споживачам будинку, квартири яких не оснащені індивідуальними лічильниками гарячої води.
  3. Обсяг теплової енергії витраченої на забезпечення функціонування внутрішньо – будинкової системи гарячого водопостачання визначається в залежності від місця приготування гарячої води (у будинку або поза його межами) та наявності циркуляції, і визначається як відповідна частка від обсягу теплової енергії використаної на приготування гарячої води:
  • за умови наявності циркуляції – 20 %;
  • при тупиковому прокладанні трубопроводів системи ГВП у будівлі або непрацюючій циркуляційній лінії – 10 %.

Обсяг теплової енергії витраченої на функціонування внутрішньобудинкових системи гарячого водопостачання розподіляються між усіма споживачами будинку пропорційно до опалювальних площ їх приміщень.

  1. За умови приготування гарячої води у будинку та встановлення будинкового вузла комерційного обліку на загальному інженерному вводі – обсяг теплової енергії витраченої на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання в опалювальний період окремо не визначається та входить до обсягів споживання теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення.

Нарахування споживачам плати за надані послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води здійснюється надавачем послуг ТОВ «СУМИТЕПЛОЕНЕРГО» згідно вимог Правил надання послуг з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 № 1022, Правил надання послуг з постачання гарячої води, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 № 1023.

Згідно Рішення Виконавчого комітету Сумської міської ради від 27.10.2022р. № 476, встановлені тарифи для ТОВ «СУМИТЕПЛОЕНЕРГО», які будуть застосовуватися протягом дії воєнного стану в Україні та протягом шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано, відповідно для категорії споживачів населення складають:

  • послуга з постачання теплової енергії – 1559,67 Грн/Гкал (з ПДВ);
  • послуга з постачання гарячої води – 91,37 грн / м³ (з ПДВ).

Відповідно до вимог Правил надання послуг з постачання теплової енергії та Правил надання послуг з постачання гарячої води, споживач щомісячно вносить плату за абонентське обслуговування, розмір якої встановлюється окремо для кожної послуги виконавцем та не може перевищувати граничного розміру, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 808, який станом на 01.01.2022 року для однієї послуги складає – 35,19 грн з ПДВ.

При цьому зазначаємо, що плата за функціонування внутрішньо будинкової системи гарячого водопостачання  нараховується за тарифом на послугу з постачання теплової енергії.

Звертаємо увагу споживачів, що відповідно до вимог пункту 39  Правил надання послуг з постачання гарячої води, споживач не звільняється від плати за абонентське обслуговування у разі відсутності фактичного споживання ним послуги або у разі відключення (відокремлення) його квартири від мереж (систем) централізованого теплопостачання та постачання гарячої води. Споживач не звільняється від плати за витрати теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання у разі відключення (відокремлення) квартири від мереж (систем) централізованого теплопостачання та постачання гарячої води.