Важлива інформація для споживачів, які мають намір придбати квартиру

Рекомендації для уникнення проблем із боргами за надані комунальні послуги попередніх власників квартири

Все частіше до абонентського відділу ТОВ «Сумитеплоенерго» звертаються за допомогою громадяни, які придбали квартиру або ж отримали її у спадок разом із боргами за комунальні послуги.

Через необізнаність населення з вимогами чинного законодавства, дійсно відбуваються непоодинокі випадки, коли недобросовісні ріелтори продають квартири з існуючим боргом, не вирішивши питання щодо його оплати.

Хочемо наголосити, що  належний юридичний супровід при здійснені правочину купівлі-продажу квартири є досить актуальним на сьогоднішній день. Перед укладенням угоди необхідно обов’язково перевірити, чи продавець дійсно є власником квартири, переконатися, що в квартирі не прописаний ніхто, окрім власника та членів його родини, дізнатися про наявність обмежень чи заборон накладених на квартиру, а також перевірити, чи немає заборгованості за комунальні послуги. Лише всі отримані дані максимально гарантують вам надійність при укладанні угоди.

Звертаємо також увагу громадян на необхідність користування послугами лише перевірених та надійних рієлторів. В свою чергу  закликаємо рієлторів підтримувати свою надійну репутацію та не допускати прийняття  невиважених рішень, щодо продажу квартир з існуючими боргами.

Надаємо рекомендації, які допоможуть вам придбати квартиру без боргів. На що потрібно звернути увагу  при купівлі квартири:

  1. Довідка про відсутність заборгованості за комунальні послуги.

Для угоди купівлі-продажу квартири мати довідку про відсутність заборгованості від комунальних служб не обов’язково, проте вона все ж необхідна покупцеві. Цілком ймовірно, що разом з квартирою ви можете придбати і борги попередніх господарів.

Оскільки єдиної довідки про відсутність заборгованості немає, покупцеві необхідно самостійно перевірити відсутність заборгованості за комунальні послуги перед виконавцями комунальних послуг. Перевірити заборгованість можна шляхом звірки даних нарахувань, оплат та кінцевої суми боргу (переплати), які відображаються у квитанції на оплату комунальних послуг за останній розрахунковий період, або безпосереднього звернувшись до виконавця комунальної послуги.

  1. Кількість особових рахунків квартири.

Якщо в квартирі є декілька власників, або господар житла здавав кімнати в оренду та оформлював окремі договори на своїх орендарів, то в одному помешканні може бути кілька особових рахунків. Продавець може надати вам довідку тільки на свою частину житла і не проінформувати про борги, які рахуються за іншою частиною квартири. Для перевірки кількості особових рахунків на оплату комунальних послуг, які рахуються за квартирою та заборгованості по кожному рахунку необхідно звернутись до виконавця комунальної послуги.

  1. Де отримати довідку про відсутність боргів за надані послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води перед ТОВ «СУМИТЕПЛОЕНЕРГО».

Для отримання  довідки про відсутність заборгованості за надані послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води по квартирі, вам необхідно звернутись до Департаменту енергозбуту ТОВ «Сумитеплоенерго», що знаходиться  за адресою: м. Суми. вул. Лебединська,7.

          З повагою, адміністрація ТОВ «Сумитеплоенерго»