Заява ТОВ “СУМИТЕПЛОЕНЕРГО”                          щодо інформації, озвученої на пресконференції Андрієм Деркачем

16 вересня 2020 року на прес-конференції Андрій Деркач безпідставно, не представивши жодних доказів, звинуватив компанію «Сумитеплоенерго» у завищенні тарифів та нібито пов’язане з цим надходження вугілля на ТЕЦ компанії з ОРДЛО. Для подальшого уникнення маніпулювання інформацією та її поширення ТОВ «Сумитеплоенерго» з цього приводу повідомляє наступне.

ТОВ «Сумитеплоенерго», як і інші теплопостачальні організації, являється ліцензіатом НКРЕКП. Відтак, підприємство, його директор або власник не може одноосібно змінювати тарифи на підприємстві, ні в сторону збільшення, ні в сторону зменшення. Встановлює тарифи виключно національний регулятор (НКРЕКП).

Так, станом на 1 червня 2020 року для ТОВ «Сумитеплоенерго» встановлені НКРЕКП тарифи на послугу з постачання теплової енергії для населення, які знаходять в п’ятірці найнижчих серед ліцензіатів НКРЕКП у розрізі міст всієї країни – 1033,52 грн/Гкал без ПДВ (відповідно до діючих договорів).

Так само, ТОВ «Сумитеплоенерго» у п’ятірці з найнижчими тарифами на послугу з постачання теплової енергії для бюджетних установ – 1009,42 грн/Гкал без ПДВ (відповідно до діючих договорів). А це садочки, лікарні, школи, які фінансуються з міського бюджету.

В той час як тарифи на послугу з постачання теплової енергії для НАСЕЛЕНЯ на інших підприємствах міст України стартують від 1100 до близько 1350 грн/Гкал без ПДВ.

Разом з тим, заявляємо, що ТОВ «Сумитеплоенерго» не здійснює закупівлю вугілля з території ОРДЛО.

У 2017 році Міністерство енергетики та вугільної промисловості заборонило підприємствам закуповувати вугілля з території ОРДЛО. Відтак, ТОВ «Сумитеплоенерго» з 2017 року не закуповує вугілля з непідконтрольних територій. Про що свідчать відповідні договори та контракти.

Більше того, документи, які надходять на ТЕЦ одразу із партією вугілля, демонструють весь шлях походження сировини: від місця видобутку до завантаження на залізниці і транспортування до станції. Рух вагонів контролюється Системою контролю рухомого складу залізничного транспорту.

Ще один рівень перевірки партія проходить у лабораторії під час розмитнення. Сертифікати та експертизи незалежних міжнародних лабораторій, вказують реальне походження сировини, що відображено у фізико-хімічних властивостях її складу, таких як зольність, вологість, вміст сірки, летучість, а також хімічний склад. І саме вони говорять, що вугілля, котре надходить на ТЕЦ ТОВ «Сумитеплоенерго», має показники сірки від 0,2 до 0,7%, при тому, що вугілля з окупованих територій Донбаського басейну,  має вміст сірки більше 1%.

Щодо закупівлі газу зазначаємо, ТОВ «Сумитеплоенерго» здійснювало закупівлю газу у постачальників по ринковим цінам. Тариф у зв’язку з цим у сторону збільшення не переглядався.

Звертаємо увагу, що вся інформація викладена вище підтверджується перевірками та документами, які проходять постійний контроль, як з боку профільних міністерств, державних відомств та комісій, так і з боку правоохоронних органів.