ПРО ВНЕСКИ ЗА ОБСЛУГОВУВАННЯ ВУЗЛІВ КОМЕРЦІЙНОГО ОБЛІКУ

Формування, встановлення та застосування внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку теплової енергії здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі-Закон) та нормативно-правових актів, розроблених і затверджених на виконання цього Закону.

При цьому Законодавством не передбачено вимог щодо укладення між виконавцем комунальної послуги та споживачами, власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання договорів на відшкодування витрат, пов’язаних із встановленням, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку.

Міністерством розвитку громад та територій України надано роз’яснення щодо нарахування внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку. В ньому зазначається, що встановлення вузлів комерційного обліку, обслуговування вузлів комерційного обліку, заміна вузлів комерційного обліку є окремими видами діяльності і не належать до діяльності з надання комунальних послуг.

Внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку включаються до плати виконавцю відповідної комунальної послуги і в рахунку відображаються окремо.

Статтею 14 Цивільного кодексу України встановлено, що цивільні обов’язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Застосування внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку здійснюється виконавцем комунальної послуги на підставі рішення органу місцевого самоврядування про встановлення цих внесків (ст. 3 та ст. 6 Закону).

Відповідно, згідно вимог чинного законодавства, застосування та розмір щоквартальних внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку теплової енергії у розрізі кожного загальнобудинкового засобу обліку, нарахування яких виконується ТОВ «Сумитеплоенерго», встановлено рішенням виконавчого комітету СМР від 21.12.2019 року № 745.