Відбулося відкрите обговорення проектів постанов щодо тарифів на опалення і гаряче водопостачання ТОВ «Сумитеплоенерго»

Відбулося відкрите обговорення проектів постанов щодо тарифів на опалення і гаряче водопостачання ТОВ «Сумитеплоенерго»

Відбулося відкрите обговорення проектів постанов щодо тарифів на опалення і гаряче водопостачання ТОВ «Сумитеплоенерго»

14 листопада в конференц-залі готелю «Reikartz» відбулись відкриті обговорення проектів рішень щодо тарифів на опалення і гаряче водопостачання ТОВ «Сумитеплоенерго».

Обговорення провів представник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у Сумській області Костянтин Безносохін. В обговореннях взяли участь активісти, представники міської влади, фахівці та керівництво ТОВ «Сумитеплоенерго».

Діючі тарифи на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, а також тарифи на послугу з централізованого опалення та гарячого водопостачання були встановлені на базі витрат 2012 року і залишаються на сьогодні збитковими.

Тільки за результатами роботи в 2016 році загальні збитки від виробництва, транспортування та постачання теплової енергії склали 48,8 млн. грн. В цих умовах виникає реальна загроза в стабільності та безпечності подальшої експлуатації обладнання, та неможливості створення відповідного резерву палива для гарантованого проходження наступного опалювального сезону.

В умовахсуттєвого підвищення вартості більшості складових тарифу ТОВ «Сумитеплоенерго», а саме: вугілля здорожчало на 30%, зрослиціни на умовно-постійні витрати, в тому числі на покупну воду (45%), електроенергію (38%), паливно-мастильні матеріали (110%), хімреагенти (170%), орендну плату, податки та збори тощо (на 200%); зріс мінімальний прожитковий мінімум, який лежить в основі розрахунку фонду заробітної плати (на 60%); зросли витрати на ремонт (матеріали – в середньому на 150%).Лише зміна тарифу до рівня економічно обґрунтованого дасть можливість підприємству забезпечити стале та надійне проходження опалювального сезону.

При цьому кінцевий тариф для населення ТОВ «Сумитеплоенерго» є одним із найнижчих по Україні. 

Міську владу на обговорення представляв заступник міського голови Сум із питань ЖКГ Олександр Журба. Він підтвердив, що пропонований тариф є економічно обґрунтованим, про це свідчать розрахунки, проведені профільними незалежними фахівцями. Також зараз розробляється схема теплопостачання, яка передбачатиме всі необхідні заходи щодо зменшення втрат і оптимізації тепломереж.

Приймати рішення щодо встановлення нових тарифів на централізоване опалення та гаряче водопостачання буде національна комісія на наступному засіданні НКРЕКП.